Zao nam je sto ne vidite sliku!Zao nam je sto ne vidite sliku!

Morfologija,biologija i ekologija bjeloglavih supova

Bjeloglavi sup, Gyps fulvus (Hablizl 1783) jedna je od èetiri vrste lešinara (porodica jastrebovi - Accipitriadae, potporodica lešinari - Aeqzpinae) koji još žive u Europi, odnosno dvije koje još žive u Hrvatskoj.
Zao nam je sto ne vidite sliku!
Bjeloglavi sup
Bjeloglavi je sup jedna od najveæih živuæih ptica koje lete. Dugaèak je 95-105 cm, a u nas je težak najèešèe izmeðu 8 i 9 kilograma. Nekim je jedinkama raspon krila dosezao gotovo 3m, no u veæine je izmeðu 2,50 i 2,70 metara.

Prvi su lešinari evoulirali prije više od 25 milijuna godina, a supovi (rod Gyps) su se izdvojili od ostalih lešinara prije otprilike milijun godina. Evoluirali su kao ptice koje se hrane iskljuèivo uginulim životinjama, uglavnom leševima krupnih sisavaca.
Stoga imaju niz prilagodbi koje im to omoguæuju : snažan kljun, glavu i dugi vrat bez veæeg perja da bi mogli dohvatiti hranu duboko iz unutrašnjosti životinje, kratke tupe kanðe i noge prilagoðene hodanju a ne hvatanju plijena, te duga, široka krila, nužna za duga krstarenja - jedrenja na zraènim strujama dok u skupinama traže hranu.

Zao nam je sto ne vidite sliku!
Sup na gozbi
Lešine su vrsta hrane koja se pojavljuje neredovito i na nepredvidljivim mjestima, zbog èega se u supova razvio druževan život : gnijezde se u kolonijama koje èine više (5-250 gnijezda) jedinki, odmaraju se u skupinama, a u potragu za hranom kreæu tako što formiraju tzv. "èešalj" pri kojem je svaki sup od svog lijevog i desnog susjeda udaljen 1 kilometar ili više, pretražujuæi podruèje pod sobom. Kada jedan otkrije lešinu, èesto uz pomoæ gavranova ili vrana, on poèinje kružiti, što je informacija za njegove susjede da mu priðu i pridruže se kruženju. To "skretanje" s redovite "zraène ulice" po kojoj su pretraživali uoèavaju i susjedi ovih prvih, te se i oni pridružuju i tako za nekoliko minuta nad lešinom kruži nekoliko desetaka supova, iako u vrijeme kad je prvi otkrio hranu nije bilo ni jednoga u vidokrugu.

Zao nam je sto ne vidite sliku!
Gozba supova i vrana
Vidom koji im je osam puta oštriji od èovjeka, mogu vidjeti drugog supa s udaljenosti od desetak kilometara, a svaki vidi podruèje pod sobom veliko stotinjak èetvornih kilometara, s visine od 600-1000 metara. No najèešæe pretražuju podruèje s visine od 200 do 600 metara. Brzina krstarenja im je 40-50 km/h, a u klizeæem letu mogu doseæi brzinu od 120 km/h.
Ako ima dovoljno hrane u podruèju na kojem obitavaju, svakodnevnim pretraživanjem obilaze na dan nekoliko desetaka kilometara u radijusu, a ako nema dovoljno hrane, tada i nekoliko stotina kilometaram, jer za vrijeme 6 ili 7 sati dnevne aktivnosti, bez poteškoæa prijeðu udaljenost od 300 kilometara.

Zahvaljujuæi širokim krilima, lete gotovo bez utroška energije, koristeæi termièku nestabilnost atmosfere. Pritom troše tek 1/30 vlastite energije (koja se inaèe troši pri aktivnom letu) a takav let se zove jedrenje.

Ako želite vidjeti kako izgleda otok Cres kliknite mišom u
kružiæ na karti koja pokazuje položaj otoka Cresa u Europi.
Zao nam je sto ne vidite mapu!
Areal rasprostranjenosti supova u Europi. Nekad široko
rasprostranjen,sve do srednje Europe,danas u veæem broju
obitava jedino u Španjolskoj. Crno - podruèje gniježdenja.
Podižu se na dva osnovna naèina : na tzv. liftovima koji nastaju kad vjetar udara u liticu ili kosinu na brdu i podiže se. Takvo se podizanje zove "jedrenje nad kosinom" i jedan je od osnovnih naèina jedrenja supova na Cresu, i to za juga, ali uglavnom za bure, i podižu se na visinu od 500 do 600 metara.

Za podizanje na veæe visine, ili u vrijeme kad nema vjetra, supovi se služe drugim naèinom : to su tzv. "terminali" - uzlazna strujanja zraka koja nastaju na otvorenim površinama koje se zagrijavaju brže nego tlo koje ih okružuje. Supovi, pronalazeæi lešine i hraneæi se njima, zaustavljaju potencijalni lanac zaraze ili spreèavaju zaèetak epidemije meðu stokom. Želudac im je otporan na toksiène produkte raspalih bjelanèevina, a enzimi njihova crijevnog trakta ubijaju gotovo sve opasne bakterije. Poslije svakog obroka se kupaju. Glavu i vrat nakon kupanja izlažu suncu, èime omoguæuju dezinfekciju nabora kože.
Supovi imaju jedno mlado na godinu, a ako nema dovoljno hrane prije poèetka svadbenih letova neæe se u toj godini ni gnijezditi. Mladome treba pet godina da spolno sazrije, formira vlastiti par i poène se gnijezditi i u tih je pet godina mortalitet vrlo visok (i do 90%). No, oni koji dožive pet godina mogu oèekivati dug život - u zatoèeništvu su supovi živjeli i 50 godina.

Zao nam je sto ne vidite sliku!
Mladi sup
Ciklus gniježðenja supovi poèinju odmah po osamostaljenju mladog iz prijašnjeg legla, pa se veæ od listopada mogu promatrati svadbeni letovi pri kojima dva supa lete tik jedan uz drugog, gotovo se dodirujuæi krilima, a zajedno se obrušavaju i podižu. U sijeènju polažu jaje u maleno gnijezdo na litici i na njemu 52 dana leže oba roditelja ,izmjenjujuæi se uz kratki pozdravni ritual jedanput na dan, ponekad i rjeðe. Nakon što se mlado izleže iz jaja, ono æe još èetiri mjeseca provesti u gnijezdu, prije no što se otisne na prvi let. Ako preživi prvo polijetanje (na Cresu svake godine poneko padne u more i utopi se), mlado je još nekoliko mjeseci (srpanj, kolovoz) ovisno o roditeljima - prati ih pri traženju hrane ili se vraæa u gnijezdo i èeka da ga roditelji nahrane. Nakon toga mlado se osamostaljuje i poèinje novi ciklus.
Tijekom pet godina, do spolne zrelosti, mladi lutaju i prelaze velike udaljenosti - obilaze sjevernu Italiju, Austriju, sve do Njemaèke, Èeške i Slovaèke, te na jug preko Balkana, možda i do sjeverne Afrike.