Jadranski Projekt dupin

Pripremili Drasko Holcer i Giovanni Bearzi/Tethys


Zasto proucavati dupine?

Istrazivanje i zastita dobrog dupina (Tursiops truncatus) u sjevernom Jadranu vazno je zbog nekoliko razloga. Ta prekrasna bica vec su gotovo u potpunosti nestala iz mora uz zagadene talijanske obale Jadrana, gdje su jos u nedavnoj proslosti bili vrlo brojni. Potpuno nestajanje dobrog dupina iz Jadrana - sto bi bilo vrlo slicno opadanju broja obicnog dupina (Delphinus delphis), druge, jedine vrste kitova prisutne u tim vodama - predstavljalo bi dramaticno smanjenje bioloskog diverziteta ovog podrucja, koje se vec suocilo s ozbiljnim degradacijskim procesom u proslim desetljecima.

Zastita dupina i nadziranje trendova u njihovim populacijama je nacin zastite svih morskih organizama koji zive u njihovom ekosistemu, i samog ekosistema. Dupini su izvanredni bioloski pokazatelji stanja okolisa u kojem zive. Kao predatori nalaze se na vrhu hranidbenog lanca u moru, a njihov dug zivot (40 godina i vise) cini ih vaznim bioakumulatorima zagadivaca koje proizvodi covjek, kao sto su organokloridne tvari i teski metali, ciji je toksicni potencijal vrlo dobro poznat. Opadanje brojnosti u populaciji dupina znak je da nesto nije u redu u morskom okolisu, a vjerojatno je rezultat pretjeranog iskoristavanja i krivog gospodarenja prirodnim resursima.

Trenutno ignoriranje biologije sjevernojadranskog dobrog dupina sprijecilo bi se pravovremenim poduzimanjem pravilnih mjera zastite, kojima bi se suprotstavili negativnim ljudskim uticajima kao sto su bezobzirni, pretjerani izlov ribe i nekontrolirano zagadivanje. Odredivanje statusa populacija dupina je hitno potrebno da bi se ustanovili trendovi i razumjelo kako izbjeci razloge opadanja broja.

Medutim, takve istrazivacke aktivnosti ce proizvesti malo koristi ako ih ne budu slijedile adekvatne kampanje informiranja i podizanja svijesti, kojima bi javnosti i institucijama vlasti prikazali rezultate znanstvenih istrazivanja i predlozili adekvatne mjere zastite, ukljucujuci i ustanovljivanje specificnih zasticenih podrucja i razvoj odrzivog gospodarenja.

Svi ovi razlozi cine pokretacku silu za ustanovljenje Jadranskog Projekta dupin.


Kitovi - Cetacea . . . Jadranski Projekt dupin